Grzyby są niewątpliwym przysmakiem. Ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez ich udziału. Mowa tutaj nie tylko o leśnych grzybkach, bardzo pysznych i aromatycznych ale również o pieczarkach. Podstawowy składnik zakąsek szybkich takich jak zapiekanki z serem lub dania jednogarnkowe gotowane lub zapiekane. Mają w sobie to coś co sprawia, że wzbogacają smak wielu dań. Są szybkie w obróbce, nie wymagają długiego gotowania ani smażenia, dlatego można je sobie zaserwować jako przekąskę. Nie zawsze jest czas by gotować wykwintne dania.

Przeważnie chcemy zjeść smacznie, ale nie chcemy spędzać w kuchni wielu godzin. Pieczarki są w taki wypadku idealnym produktem na przygotowanie zakąski lub przystawki na uroczystej kolacji. Potrawy z tego rodzaju to przede wszystkim pieczarki duszone na maśle z cebulką podawane z pieczywem czosnkowym, serwowane jako dodatek do mięs kotletów, pulpetów, bitek lub zrazów. Ale nade wszystko najsmaczniejsze są grzyby duszone w śmietanie. Pewnie wielu marzy się taka zakąska ze świeżych leśnych grzybów, ale nawet w środku zimy można sobie ją zafundować zastępując maślaki lub kurki pieczarkami.

Pieczarki duszone w śmietanie
Składniki:
20 dag pieczarek
1 cebula
łyżka masła
½ szklanki śmietany
płaska łyżka mąki
pietruszka, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Obrane, umyte i pokrojone grube plasterki pieczarki oraz posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzane masło. Dusić na wolnym ogniu kiedy będą miękkie dodać śmietanę z mąką i gotować jeszcze przez 5 min. Doprawić sola, pieprzem i pietruszką.
Jeśli dotąd jedynym daniem jakie pojawiało się w naszej kuchni z dodatkiem tych grzybów była zupa pieczarkowa, to na pewno teraz czas na wypróbowanie innych przepisów.

Jednym z takich są pieczarki na winie z tymiankiem. Śmiało można rzec, że to przekąska wykwintna.
Składniki:
30 dkg drobnych pieczarek
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
kieliszek czerwonego wina półwytrawnego
kilka gałązek świeżego tymianku, ewentualnie suszony z torebki
sól, kolorowy pieprz i oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażanym na wolnym ogniu w rondlu z dodatkiem oliwy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze przez moment. Umyte pieczarki dodajemy w całości do rondla i smażymy chwilę cały czas na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy wino, zioła, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 15 min., aż będą miękkie.