Farsz pieczarkowy do jajek, uszek, naleśników
Kiedy mowa o daniach z jajami w roli głównej to w szczególności na myśl przychodzą Święta Wielkanocne. W tym czasie niewątpliwie spożywamy ich najwięcej jako główny składnik śniadania świątecznego, dodatek do farszu z chrzanem, pasty jajecznej itp. Dobrym pomysłem jest zrobienie fajnych przekąsek nie tylko na wielkanocny stół w postaci jaj faszerowanych. Jest to zakąska bardzo łatwa w przygotowaniu a co ważne fajnie wygląda i równie dobrze smakuje.
Jaja z farszem pieczarkowym
8 jajek
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
Natka pietruszki
Sól, pieprz
4 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego
W pierwszej kolejności jaja należy ugotować na twardo. Pieczarki kroimy w dowolne duże kawałki i obgotowujemy przez 10 min w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Grzyby siekamy drobno lub mielimy wraz z cebulą. Wystudzone jajka przekroić wzdłuż, wyjąć z nich żółtka. Te należy zgnieść przy pomocy widelca, wymieszać z pieczarkami, cebulą, majonezem i jogurtem naturalnym, solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy do farszu drobno posiekaną pietruszkę i farsz wkładamy do wydrążonych jaj. Przekąska gotowa i elegancko podana. Do tego typu lekkich dań można także wykorzystać pieczarki marynowane.
To nie jedyny sposób na pyszny farsz pieczarkowy. Różne krokiety, paszteciki i naleśniki nadziewane pieczarkami przyrządzimy szybko z dodatkiem duszonych lub gotowanych grzybów. A wyjątkowym smakołykiem są uszka, serwowane głównie na Wigilię, ale są tak szybkie w przygotowaniu, że śmiało można je robić na co dzień, mrozić i podawać na obiad z barszczem kiedy tylko mamy na to ochotę.
Farsz pieczarkowy do uszek
20 dag uszek
2 cebule
Bułka tarta
Sól i pieprz
Odrobina oliwy
3 gotowane jajka
Grzyby oczyścić, posiekać drobno dusić na oliwie do momentu aż puszczą sok a następnie jeszcze przez 10 min. Osobno zeszklić cebulę także naoliwię, dodać do pieczarek. Jajka obrać posiekać drobno w całości żółtko i białko. Cały farsz należy dokładnie wymieszać posolić i doprawić pieprzem do smaku. Dodajemy także bułkę tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci, sypiemy ją wedle uznania. Nadzienie jest już gotowe by napełnić nim ciasto i ugotować smaczne uszka.