Pizza to potrawa włoska. Zdobyła tak duży rozgłos, że dzisiaj nie ma zakątka na świecie, gdzie nie byłaby podawana. W swojej pierwotnej wersji stanowiła dosyć ubogie danie z niewielką ilością dodatków. Obecnie dobrze wiemy, że jej rodzajów jest tak wiele, że prócz klasycznej margarity zamówić można pizzę z różnymi składnikami, na grubym lub cienki cieście. Polski odpowiednik pizzy raczej ciężko wyobrazić sobie bez dodatku pieczarek. Grzyby w tym daniu znaleźć się muszą bez dwóch zdań ale jak je przyrządzać zanim pizza trafi na stół. Pewnie każdy ma swój sposób na pieczarki, jedni dla pewności je gotują, inni podsmażają a zdarza się w pizzeriach serwowana jest pizza grzybami nie poddawanymi żadnej wcześniejszej obróbce jedynie pieczeniu w piekarniku.

Smażone na patelni pieczarki do pizzy
Jak wiadomo, są to grzyby w dużej części składające się z wody jeśli je gotujemy za długo tracą smak i objętość. Nie wyglądają apetycznie w takiej postaci są również pozbawione wartości odżywczych. Zamiast tego lepiej je lekko przesmażyć.
30 dag pieczarek
2 łyżki oliwy lub oleju
Sól

Grzyby najeży umyć i obrać ze skórki w razie potrzeby. Kroimy je na średniej grubości plastry. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz i wrzucić pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu. Podczas obróbki termicznej grzyby puszczą wodę, smażymy je tak długo aż ona lekko odparuje. I to wystarczy, grzybów dłużej nie trzymamy na ogniu ponieważ zaczną się rumienić i będą mieć gorzkawy posmak. Na koniec solimy i mieszamy przed wyłożeniem na ciasto. W taki sam sposób przygotujemy pieczarki na zapiekankę.
Świeże pieczarki na pizzę przygotujemy krojąc je w cienkie plastry. W ten sposób nie będziemy musieli ich wcześniej gotować ani smażyć a podczas pieczenia w piekarniku one dojdą. Nie będą surowe, zatem można będzie je zjeść bez obaw. Pieczarki są bowiem grzybami nie wymagającymi długiej obróbki termicznej.

Hodowcy tych grzybów cenią je przede wszystkim za szybki wzrost. Jeśli mają odpowiednie podłoże i zapewnia się im właściwe warunki cieplne rosną zdrowe i trafiają na stoły jako smaczne, dorodne grzyby. Planując plantację można starać się dodatkowo o środki unijne na założenie pieczarkarni.