Koszty i opłacalność produkcji pieczarek
Gdyby nagle hodowcy pieczarek w naszym kraju uznali, że jest zajęcie to jest mało opłacalne, znaczyłoby to jedno- brak pieczarek w sklepach lub znaczny wzrost ich ceny. Na szczęście działalność ta cieszy się dużym zainteresowaniem wciąż, dlatego nie musimy się bać, że zabraknie nam grzybów na pizzę i zapiekanki. To są dwie główne zakąski, lubiane przez wszystkich bez wyjątku, które w żaden sposób nie mogą się obejść bez pieczarek. Ich hodowla wymaga specjalnych warunków. Rosną one w tak zwanych pieczarkarniach i muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki do rozmnażania. W stanie naturalnym widywane są pieczarki łąkowe. Jednakże należą do rzadkości. To także są jadalne grzyby, ale uważa się je za mniej smaczne niż hodowlana pieczarka dwuzarodnikowa.
W ogóle wyróżnia się ponad 100 gatunków tych grzybów oczywiście nie wszystkie nadają się do spożycia, natomiast w uprawie występują pieczarki białe i brązowe. Zazwyczaj hodowla nosi znamiona dużej działalności, która potrzebuje znacznego zastrzyku gotówki na początek czyli przygotowanie hal pod uprawę. Jednakże nie brakuje osób, które chciałyby zająć się hodowlą pieczarki amatorsko. Można próbować, nawet jeśli nie uda się rozwinąć produkcji na większą skalę, zawsze jest to możliwość pozyskania grzybów na własny użytek.
Dzisiaj w sklepach ogrodniczych dostaniemy zestawy do uprawy tychże grzybów, co pozwala podjąć pierwsze próby ich wyprodukowania w domowych zaciszu. Na szerszą skalę, znani producenci, posiadający odbiorców w całym kraju stosują inne metody hodowli. Pieczarkom zapewnić trzeba odpowiednie podłoże którym jest tak zwany kompost pieczarkowy. Następnym ważnym elementem w produkcji pieczarki jest grzybnie produkowana z ziarniaków pszenicy lub żyta. Kupowana jest u producentów grzybni.
Hodować pieczarki można także w piwnicy jednak na szerszą skalę potrzebne są do tego budynki odpowiednio przystosowane i to jest największy wydatek ich wybudowanie i wyposażenie. A do kosztów dotyczących samej hodowli zaliczane są również wydatki na okrywę torfową i dezynfekcję parową. Są także koszty dodatkowe likwidacja uprawy i zbiór pieczarek. Przy uprawie do 100m2 koszty wynoszą kilkanaście tysięcy złotych a koszt produkcji 1kg to ok. 4 zł.