Marynowane w occie, sosie pomidorowym, oleju
Grzyby trafiają na nasze stoły pod różnymi postaciami. Cenione głównie jako bardzo dobra baza do sosów, nadający się nie tylko do dań bezmięsnych jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy makaron. Równie dobrze sosy grzybowe smakują z pulpetami, pieczenią z mięsa wołowego czy też zawijańcami z kotletów drobiowych. Pieczarki podobnie jak grzyby leśne nadają się do wszechstronnego wykorzystania w kuchni. W postaci zakąski jako na przykład farsz pieczarkowy do jaj. Mimo, że pieczarki dostępne w sklepach przez cały rok, zatem nie trzeba ich suszyć czy zamrażać by móc wykorzystać w kuchni, cenione są jako grzyby marynowane. W ogóle grzyby w taki sposób zrobione idealne nadają się na zimną przekąskę oraz jako bardzo dobry dodatek do wielu sałatek. Idealnym przykładem jest sos tatarski, który przygotowuje się właśnie z marynowanych pieczarek.
Jak zatem marynować pieczarki? Czy tylko można to robić w tradycyjny sposób czy też istnieją nieco bardziej zmodyfikowane przepisy? No i do jakich dań i przekąsek wykorzystywać marynowaną pieczarkę?
Najłatwiejszy sposób to zamarynowanie pieczarek w słoiku. Grzyby marynuje się w occie z dodatkami. Ten proces pozwala zachować ich naturalny wygląd. Pieczarki nie ciemnieją, są twarde, nie tracą swej wilgotności. Używamy do tego małych pieczarek. Na 1 kg grzybów można stosować zalewę składającą się ½ szklanki octu, 3 szklanek wody, łyżeczki soli i łyżki cukru. Pieczarki przed zalaniem należy obgotować w wodzie przez 5 min., przełożyć do słoików dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty a następnie zalać zalewą i pasteryzować przez 15 min.
Pieczarki na zimę zrobimy także marynowane w sosie pomidorowym z olejem.
1 kg grzybów, 4 duże cebule, 1 szklanka oleju, 3 łyżki cukru, szklanka wody, ½ szklanki octu, 5 łyżek przecieru pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka w proszku słodka lub ostra
Pieczarki oczyszczone obgotowujemy w całości. Cebulę w plastrach należy poddusić na dużej patelni wraz z olejem a następnie wrzucić do niej pieczarki. Dusimy je razem przez moment po czym dodajemy pozostałe składniki i gotować przez 15 minut. Gorące grzyby i sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.