Pieczarki grillowane z serem, boczkiem, w folii
Sezon na grillowanie to wyjątkowa pora roku. Robi się ciepło, dni są coraz dłuższe przychodzi upragniona pora roku. Zatem taki czas sprzyja spotkaniom towarzyskim na świeżym powietrzu a te nie mogą odbywać się bez pysznych zakąsek. Z grilla podawać można praktycznie wszystko począwszy od dań mięsnych kiełbasek, steków skończywszy na pysznych warzywnych zakąskach. Szaszłyki to typowe danie warzywne z grilla. Wykonać je można z tak typowych składników, które każdy z nas znajdzie w pobliskim sklepiku czy osiedlowym warzywniaku. Cukinia, papryka, pomidory, ziemniaki, nawet marchew. Fajny dodatek do szaszłyków stanowią pieczarki. Świetnie nadają się zamiast mięsa do dań z grilla podawanych w piątek oraz dla osób pozostających na diecie oraz do potraw wegetariańskich.
Wbrew opiniom pieczarki nie są aż tak ciężko strawne jak grzyby leśne. Jeśli zostaną odpowiednio przyrządzone nikomu nie mogą zaszkodzić. Duszone pieczarki lub obgotowane w całości w lekko osolonej wodzie można dodawać do szaszłyków lub krojone w niezbyt grube plastry. Smakują zawsze a zwłaszcza jeśli serwuje się je z pasującymi dodatkami i pysznymi sosami.
Jedną z takich kuszących nie tylko podniebienie ale i oko, zakąsek są pieczarki faszerowane z grilla.
10 średniej wielkości pieczarek
kostka masła
1 papryka
2 ząbki czosnku
20 dag boczku wędzonego
folia aluminiowa
zioła: bazylia, oregano, tymianek
Pieczarki pokroić oddzielając kapelusze od nóżek. Paprykę, boczek, nóżki grzybów kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy zioła- farsz gotowy. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z miękkim masłem. Na odwrócone kapelusze pieczarkowe (od strony blaszek) układać farsz a na nim kłaść spore ilości masła z czosnkiem. Każdą pieczarkę zawinąć w folię i upiec na grillu.
Ponieważ pieczarki bardzo dobrze smakują z serem.
Można grzyby grillować z dodatkiem startego sera żółtego, dodawanego pod koniec pieczenia grzybów aby się lekko roztopił. Ale nie tylko taki ser się nadaje do tego typu zakąski równie dobrze można użyć mozzarelli oraz serwować pieczarki grillowane z fetą.