Zupa pieczarkowa z klopsikami, serkiem topionym, grzankami
Zupy są smaczne, zdrowe i pożywne. W każdym domu stanowią podstawowe danie obiadowe. Można je podawać jako przystawki, cenione są głównie za swą konsystencję, która zaspokaja pierwszy głód a jednocześnie pokrzepia w zimne dni. W polskim menu wśród zup serwowanych przy różnych okazjach znajduje się pieczarkowa. To odpowiednik bardziej wonne grzybowej przygotowywanej z grzybów leśnych świeżych lub suszonych.
Jednakowoż zup tych nie należy porównywać mówiąc, że pieczarkowa nie dorównuje typowej grzybowej. Stanowi bardzo podobne danie, ale jednak inne, odmienne smakowo. Ich aromaty są zbliżone, ale smakosze pieczarkowej nie zamieniliby jej na żadną inną. Jej ogromnym atutem jest podstawowy składnik czyli pieczarka. Grzyb dostępny w sklepach przez cały rok, stosowany w kuchni jako dodatek do zapiekanek i w postaci pieczarek grillowanych. Skoro tyle atutów ma zwyczajna pieczarkowa, szybka w przyrządzaniu i smaczna to może warto częściej serwować ją rodzinie na obiad. Dzisiaj wiele się eksperymentuje w kuchni wzbogacając tradycyjne potrawy smacznymi dodatkami.
Przykładem jest zupa pieczarkowa z dodatkiem klopsów mięsnych oto przepis:
Składniki:
25 dag pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego z drobiowym na przykład indyczym
2 średnie marchwie
1 mała cebula
3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
4 łyżki mąki
2 łyżki śmietany do zup
natka pietruszki
10 dag startego żółtego sera lub 2 serki topione
1 jajko
sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej, garść grzanek do dekoracji
Opis wykonania:
Pieczarki umyć obrać pokroić w cienkie plastry, wrzucić na osolony wrzątek i gotować wraz z ziemniakami. Mięso należy przemielić wraz z cebulą i namoczoną bułką dwa razy tak by można było formować z gładkiej masy klopsiki. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek ugotowaną i drobno posiekaną lub zmieloną marchew. Farsz solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową, dodajemy jajko wyrabiamy na gładko. Następnie maczając palce w wodzie formujemy klopsy. Zupę pieczarkowa, doprawiamy przyprawami dodajemy śmietanę i pietruszkę. Klopsy gotujemy osobno, podajemy z zupą. Zamiast ziemniaków można ugotować ryż osobno i podawać z zupą i pulpetami, na które kładziemy odrobinę serka przed serwowaniem na stół.